Orzeszki ziemne


Orzechy ziemne, zwane inaczej fistaszkami lub orzechami arachidowymi to pochodzące z Brazylii niewielkie owoce orzachy podziemnej z rodziny bobowatych. Rosną w strąkach przypominających fasolę i, jak wskazuje sama ich nazwa, dojrzewają w ziemi.

Wśród orzechów wiodą prym pod względem zawartości białka, co wykorzystywane jest w sportach siłowych. Poza białkiem zawierają sporo witaminy B3, potasu oraz błonnika. Są źródłem zdrowych tłuszczy wielonienasyconych a ich skorupka, często usuwana dostarczy nam sporą dawkę polifenoli. Z właściwości prozdrowotnych orzeszków ziemnych warto wymienić redukcję stresu, obniżanie ciśnienia tętniczego czy wspomaganie koncentracji. Trzeba jednak pamiętać, że orzechy ziemne są jednym z najczęściej spotykanych i najsilniejszym z alergenów.

W świecie kulinarnym orzeszki ziemne znane są jako przekąska, często serwowana z dodatkiem soli bądź innych przypraw smakowych. Wytwarza się z nich masło orzechowe polecane zwłaszcza osobom na diecie białkowej i wegetarianom. Orzeszki ziemne są też składnikiem słodkich przysmaków. Znajdziemy je w batonach i ciastach, dobrze komponują się z karmelem i kwaskowymi owocami. Śmiało można dorzucić je do sałatek lub do potraw ze smażonych warzyw i ryżu. Jeśli nie kupujemy ich z dodatkiem soli, orzeszki ziemne możemy spożywać każdego dnia.

Produkty zawierające ten składnik