Orzeszki pinii


Orzechy piniowe są nasionami jednej z odmian sosny, pini, rosnącej w krajach Śródziemnomorskich i nad Morzem Czarnym. Są stosunkowo nieduże i bardziej przypominają ziarna niż orzechy. Mają jasnożółtą barwę i delikatny smak, w którym jednak można wyczuć sosnowy aromat. Orzechy piniowe to źródło łatwo przyswajalnych minerałów i witamin. Obfitują w białko, witaminę K, potas oraz cynk, który wpływa między innymi na męską płodność, przez co piniole zyskały miano afrodyzjaku. Orzeszki piniowe są polecane w diecie odchudzającej, gdyż poprawiają przemianę materii. Jak i inne orzechy wspomagają pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

W kuchni piniole ważną rolę odgrywają w przysmakach słonecznej Italii. Nie wszyscy wiedzą, że bez nich nie przyrządzimy oryginalnego pesto – włoskiego sosu z bazylii, stosowanego w wielu wytrawnych potrawach. Orzeszki piniowe dobrze komponują się z makaronami i łagodnymi serami. Można dodać je do potrawek z ryżu i warzyw oraz do świeżych sałatek. W słodkich wypiekach dobrze sprawdzą się jako dodatek do ucieranych ciast lub jako posypka do cukierniczych wyrobów. Oczywiście można też spożywać je samodzielnie, jako zdrową i sycącą przekąskę.

Produkty zawierające ten składnik