Orzechy włoskie


Orzechy włoskie są jednymi z popularniejszych orzechów dostępnych na naszym rynku. Jesienią można znaleźć je w każdym warzywniaku, a przechowywane w suchym i zaciemnionym miejscu, zakupione tuż po zbiorach mogą służyć nam całą zimę.

Orzechy włoskie są nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne. To prawdziwa bomba minerałów i witamin. Mają szereg pozytywnych właściwości, wśród których można wymienić poprawę funkcjonowania mózgu, zapobieganie anemii i rozwojowi nowotworów. Włoskie orzechy dzięki dużej dawce witaminy E działają antydepresyjnie a także chronią układ krążenia. Trzeba jednak mieć na uwadze, że te skarby jesieni są bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu. Nie są to bynajmniej puste kalorie i warto włączyć orzechy do codziennego jadłospisu.

Orzechy cenione są ze względu na prozdrowotne właściwości, ale to smak i szerokie zastosowanie w gastronomii wpłynęło na ich popularność. Orzechy włoskie to ważny składnik wielu słodkich wypieków, tortów, ciast i deserów. Znajdziemy je w mieszance studenckiej i w wielu słodkich kremach i nadzieniach cukierniczych. W wersji wytrawnej serwowane są w towarzystwie świeżych warzyw w sałatkach oraz jako dodatek do dojrzewających serów. Można nadziewać nimi mięso i dodać do pieczeniowych sosów. W każdej odsłonie smakują wybornie i dodają elegancji nawet codziennym potrawom.

Produkty zawierające ten składnik