Orzechy nerkowca


Orzechy nerkowca to jedne ze smaczniejszych orzechów pochodzące z drzewa zwanego nanerczem zachodnim, rosnącego w Ameryce Południowej. Mało kto wie, że drzewo to jest bliskim krewnym mango, choć owoce obu gatunków różnią się znacznie od siebie.

Orzechy nerkowca to niewielkie biało-żółte orzeszki o kształcie nerek. To jedne z ulubionych bakalii Europejczyków, stąd są masowo importowane na Stary Kontynent. Charakteryzują się twardą konsystencją i łagodnym, kremowym smakiem. Jak i inne orzechy tak i nerkowce to idealne źródło minerałów i witamin. Znajdziemy w nich wyjątkowo dużo potasu, magnez i fosfor. Mają także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W sztuce kulinarnej najczęściej spożywa się je jako przekąskę, samodzielnie lub z innymi orzechami i suszonymi owocami. Występują w mieszance studenckiej, w wersji z solą lub w chrupiącej paprykowej panierce. Kto woli słodkie smaki może kupić też nerkowce w cukrze lub karmelu. Z orzechów nerkowca przyrządzić można pyszne masło orzechowe, które wyśmienicie smakować będzie z pieczywem lub jako dodatek do wypieków. Ze względu na kremową konsystencję zmielonych orzechów ostatnimi czasy popularne jest robienie z nich wegańskich serków, które zarówno strukturą jak i smakiem bardzo przypominają mleczne serki twarogowe.

Produkty zawierające ten składnik