Oliwki zielone


Zielone bądź czarne, z pestką lub bez, zwykle w takich wariantach spotkamy je na sklepowych półkach. Owoce drzewa oliwnego charakteryzujące się szczególnym smakiem znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Często spotkamy je w formie przekąski, jako dodatek do świeżych serów i wędlin- tzw. Tapasu. Jednak używane też są do przygotowania różnych potraw, jak np. popularny włoski makaron putanesca. To właśnie uprawiane na szeroką skalę włoskie oliwki popularne są na całym świecie. Z całą pewnością tak samo znane, są jednak też te, pochodzące z Grecji czy Hiszpanii

We wszystkich tych krajach, a także w krajach bałkańskich oliwki wykorzystywane są na szeroką skalę, do przygotowania tradycyjnych potraw regionalnych, a także do produkcji oliwy tłoczonej z dojrzałych owoców. Doskonale nadają się do sałatek, jako dodatek do pizzy oraz sosów, w także dań mięsnych i drobiu.

Oliwki przeznaczone do spożycia, zrywa się z drzew, kiedy są one jeszcze niedojrzałe, a następnie poddaje się je różnym procesom, w trakcie których nabierają barwy ( fioletowej lub zielonej, w zależności od gatunku).

W oliwkach znajdziemy cały wachlarz odżywczych składników, które potrafią nawet zapewnić nam ochronę przed rakiem. Dzięki nim zniwelujemy także ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Oliwki zawierają wiele witamin z grupy B, które pozytywnie oddziaływają na kondycję naszej skóry, funkcjonowanie układu nerwowego oraz przemianę materii.

Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika, a według ostatnich badań, wykazują również działanie przeciwdepresyjne, a także potrafią złagodzić migrenowe bóle.

Świetnie nadają się dla osób, które dbają o utrzymanie codziennego bilansu energetycznego na odpowiednim poziomie, ponieważ są niskokaloryczne oraz wspomagają procesy trawienne.

Zwykle zbiory oliwek rozpoczynają się wczesną jesienią, we wrześniu, a kończą wraz z początkiem lutego.

 

Produkty zawierające ten składnik