Oliwa truflowa


Oliwa truflowa to wyborny składnik włoskiej kuchni, który uświetni codzienne jak i uroczyste potrawy. Jest to połączenie wysokiej jakości oliwy extra virgin produkowanej z włoskich zielonych oliwek wraz z truflowym aromatem bądź też kawałkami tych wyjątkowych grzybów. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej oliwy z oliwek, która nada potrawom wyjątkowego smaku i charakteru. W kuchni włoskiej stosowana jest bardzo często do produkcji pesto, sosów do makaronu czy po prostu jako dodatek do smażenia. Jest polecana przez wielu dietetyków i trenerów jako zdrowy tłuszcz w diecie osób próbujących schudnąć. Zawiera wiele tłuszczy nienasyconych i nie odkłada się w organizmie.

Oliwę truflową poza wykorzystaniem do smażenia czy pieczenia możemy dodawać do zup nadając im pysznego grzybowo-orzechowego aromatu. Sprawdzi się w sałatkach oraz w risotto. Łącząc ją ze świeżą natką pietruszki i czosnkiem stworzymy prosty a smaczny sos do spaghetti. Świetnym pomysłem jest też dodanie kilku jej kropel do pieczonych frytek czy warzyw.

Produkty zawierające ten składnik