Olej słonecznikowy


Olej słonecznikowy. Jak sama nazwa wskazuje olej słonecznikowy pochodzi ze słonecznika, a ściślej mówiąc z jego ziaren. Jest jednym z najpopularniejszych olejów używanych w kuchni polskiej i towarzyszy nam zarówno w przygotowywaniu codziennych jak i odświętnych potraw. Stosuje się go do smażenia, pieczenia, jako dodatek do sałatek czy składnik marynat. Zwykło się uważać, że olej słonecznikowy jest zdrowy, jednak w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku tłuszczami roślinnymi (np. olejem lnianym czy rzepakowym) wypada nienajlepiej. Zawiera wiele kwasów wielonasyconych, które mogą sprzyjać rozwojowi chorób serca. Jednak posiada też pozytywne właściwości, do których zaliczyć należy wysoką zawartość witaminy E oraz fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu.

W kuchni olej słonecznikowy znacznie lepiej wykorzystać jako dodatek do sałatek niż tłuszcz do smażenia. Wzbogaci smak sałatki dyniowej czy ze świeżych pomidorów. Nada się także do zup warzywnych i do faszerowanych warzyw. Możemy użyć go także do słodkich wypieków, choć pozostawia delikatny posmak, który niekorzystnie może wpłynąć na smak potrawy.

Produkty zawierające ten składnik