Ogórki konserwowe


Ogórki konserwowe powstają poprzez zamarynowanie i zawekowanie świeżych ogórków gruntowych. Ważne by przetwory z ogórków robić w sezonie, kiedy warzywa są najlepszej jakości. Umyte ogórki wkłada sie do słoików z zalewą z octu, wody, cukru i soli oraz dodaje różne przyprawy wzmacniające smak, np. liść laurowy, ziarna pieprzu czy zioła angielskiego. Niektóre przepisy sugerują dodanie plastrów cebuli i ząbków czosnku, co wyostrza finalny smak produktu.

Ogórki marynowane są lekkie i zdrowe, zawierają dużo potasu i witaminy A. Najczęściej podaje się je jako przystawkę lub zakąskę do wódki i śledzia. Z powodzeniem mogą stanowić składnik modnych sałatek, zwłaszcza ziemniaczanych. Często występują w sosie tatarskim i podobnych mu dipach. Można traktować je jako warzywny dodatek do mięsnych pieczeni lub dodać je do domowych hamburgerów.

Produkty zawierające ten składnik