Ocet z Sherry z Jerez


Ocet winny z Sherry, Jerez. Ocet jest produktem otrzymywanym w wyniku działania bakterii octowych na roztwór wodno- alkoholowy. Ocet winny z Jerez wytwarzany jest wyłącznie na bazie win Sherry.

Tajemnicą wyjątkowego charakteru i niezwykłej jakości octu Sherry jest jego pochodzenie. Ocet ten rodzi się ze szlachetnych win, z których dziedziczy niezwyciężone cechy i smak.
Podobnie jak wino, ocet z Sherry dojrzewa zgodnie z tradycyjnym systemem starzenia się, prawdziwym i długotrwałym, które czasami przekracza 10 lub 20 lat, a to wyjaśnia bogactwo i wysoką koncentrację, które charakteryzują ten ocet. Ocet do butelkowania ekstrahowany jest wyłącznie z rzędu beczek umieszczonych na poziomie gruntu, zwanych ​solera​, które zawierają najstarsze octy.
Okres jego starzenia w drewnie powinien wynosić minimum od sześciu miesięcy do dwóch lat. Zdominowany intensywnym bursztynowym kolorem o mahoniowym odcieniu. Perfumy octowe zawierają akcenty i nuty orzechów.

Idealny do przyozdobienia wielu dań, niezastąpiony składnik do przyrządzania potraw, sosów i marynat.

Produkty zawierające ten składnik