Nasiona soi


Soja to jedno z ulubionych warzyw wegetarian, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i można wyczarować z niej różnorodne przysmaki, atrakcyjne pod względem smaku i wyglądu. Wyróżniamy wiele odmian soi, jednak najczęściej uprawianym gatunkiem jest soja warzywna znana ludzkości już od 4 tysięcy lat. Poza białkiem, soja wzbogaca nasz organizm w potas, wapń i żelazo. Obniża poziom cholesterolu i zwiększa gęstość mineralną kości, więc powinna spożywana być przez osoby borykające się z osteoporozą. Soi, jak większość strączkowych roślin nie spożywa się na surowo. Przed wykorzystaniem jej w przepisach ziarna należy pozostawić do namoczenia w zimnej wodzie, a następnie ugotować.

Potrawy z soi
W sztuce kulinarnej soja to podstawa wielu potraw wegetariańskich. Po ugotowaniu jej ziarna można zmielić i przerobić na pasty i wegańskie pasztety. Z ziaren wykonuje się granulat sojowy, który stanowi bazę do kotletów sojowych i mieszanek imitujących mięso.

Ziarna soi świetne są też jako składnik potraw jednogarnkowych. Dobrze łączą się z sosami pomidorowymi i przyprawą curry. Choć soja często zastępuje mięso można śmiało ją z nim połączyć. Dobrze smakuje z duszoną wieprzowiną czy wołowiną. Możemy dorzucić ją do zupy warzywnej i usmażyć z innymi bukietem warzyw. Urozmaici sałatki i lekkie przystawki. Co więcej z ziaren soi tworzy się coraz bardziej popularne na rynku mleko sojowe, które zastępuje krowie osobom na diecie wegańskiej lub nietolerującym laktozy.

Produkty zawierające ten składnik