Musztarda Dijon


Musztarda dijon, zwana czasem diżońską, to jedna z ostrzejszych musztard, które znajdziemy na sklepowych półkach i zarazem wizytówka francuskiego miasta Dijon. Proces jej wytwarzania jest tajną recepturą, którą chroni certyfikat oryginalności. Musztarda dijon produkowana jest w stolicy Burgundii na masową skalę już od XIII wieku, jednak tradycję wytwarzania pikantnej musztardy z dodatkiem miodu i octu zainicjowali Rzymianie.

Musztarda dijon charakteryzuje się ostrym, słonawym smakiem i gładką konsystencją. Produkuje się ją wyłącznie z gorczycy brązowej Brassica juncea, do której dodaje się ocet i cukier i następnie poddaje specjalnej obróbce. Ważnym etapem produkcji tej musztardy jest trwająca kilka godzin fermentacja, podczas której w sosie wytwarza się związek chemiczny AIT, odpowiedzialny za specyficzny smak dijon.

W kuchni francuskiej musztarda dijon jest często stosowanym dodatkiem do dań z wieprzowiny i królika. Trudno wyobrazić sobie bez niej wakacyjnego grilla i kiełbasek na gorąco. Francuzi chętnie maczają w niej frytki i dodają do dań jednogrankowych. Sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach i jako składnik sosu winegret.

Produkty zawierające ten składnik