Mozzarella


Mozzarella to popularny włoski ser pochodzący z regionu Kampania, wytwarzany z mleka bawolic, czyli gatunku wół domowy. Sprzedawany jest pod postacią niewielkich okrągłych kawałków zanurzonych w serwatce. Charakteryzuje się wyjątkową rozciągliwością po roztopieniu, dzięki czemu świetnie nadaje się na pizzę i na inne zapiekane potrawy. Nie tylko pizza, ale wiele innych typowo włoskich dań w swoim składzie zawiera mozzerllę. Znajdziemy ją między innymi w sałatce Caprese, lazanii czy innych makaronach. Jest dość tłustym serem, więc należy spożywać go z umiarem. W gastronomii wyróżnia się kilka rodzajów mozzerelli, wśród których najbardziej ceniona jest odmiana mozzarella di bufala campana, produkowana wyłącznie w Kampanii i oznaczona specjalnym certyfikatem jakości.

Poza potrawami typowo włoskimi świetnie nadaje się do kanapek i tostów. Dobrze komponuje się z pomidorem i ziołami. Można dodać ją do zapiekanych warzyw lub zapiekanych ziemniaków, sprawdzi się też w sałatkach ze świeżych warzyw i zielonej sałaty lub w koreczkach.

Dania z serem Mozzarella – potrawy i przepisy z serem Mozzarella

Większość smakoszy nie jest w stanie wyobrazić sobie pizzy bez dodatku tego kulinarnego specjału. Ser Mozzarella zagościł już w naszej kuchni i jest podawany jako przystawka, główne danie, a niekiedy i deser. Ten ukochany przez wszystkich ser możne na stole zagościć jako danie główne bez żadnego towarzystwa. Równie perfekcyjnie jednak sprawdzi się w duecie, a nawet w zespole innych dań. Dania z serem Mozzarella to prawdziwa duma włoskich smaków. Ser mozzarella jest nieodzownym elementem pizzy neapolitańskiej, grilowanej pizzy z kawiorem oraz włoskich pierożków. Będzie on też wyśmienitym dopełnieniem burgera z kurczaka z mozzarellą i pesto bazyliowym. Potrawy z serem Mozzarella potrafią zamienić zwykłą przekąskę w niezapomnianą rozkosz. Przepisy z serem same zachęcają do eksperymentów kulinarnych, ponieważ są wyjątkowo chętnie wykorzystywane nawet przez tych, którzy nie przepadają zbytnio za gotowaniem.

Produkty zawierające ten składnik