Mleko


Mleko
Chociaż od wieków stanowi podstawę żywienia, przede wszystkim dzieci, w ostatnim czasie co raz częściej słyszymy dyskusje na temat jego nie do końca zdrowych właściwości. Głównie chodzi o wysoki wskaźnik tłuszczu, który wobec zawartych w nim witamin i minerałów, nie stanowi szczególnie silnego argumentu.

Od zawsze wiadomo, że mleko to przede wszystkim źródło białka i wapnia, będącego najważniejszym budulcem kości. Ponadto zawiera ono fosfor, magnez i usprawniający pracę komórek nerwowych magnez.

Jego spożywanie w odpowiednich ilościach pomaga zapobiegać wielu chorobom, takim jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe.
Wystarczą tylko dwie szklanki mleka dziennie, aby zachować świeżość ciała i umysłu. Oczywiście nie każdy może sobie na to pozwolić i mowa tu osobach, których organizm nie toleruje zawartej w mleku laktozy. Jest to rzeczywiście uzasadniony przypadek, w którym nie powinno się włączać go do codziennej diety.

Mówiąc o mleku, zwykle pierwsze skojarzenie, które pojawia się w naszej głowie, to krowa. To prawda, mleko krowie jest najbardziej popularne. Nie tylko w postaci napoju, który możemy włączyć do śniadania, ale również jako surowiec, z którego otrzymujemy inne produkty, takie jak sery, jogurty, maślankę czy kefir.

Stosowane jest na bardzo szeroką skalę i chociaż bardziej kojarzy nam się ze posiłkiem, zjadanym o poranku, to mleko stanowi również podstawę różnych sosów, wykorzystywanych do dań obiadowych. Jednym z nich jest znany wszystkim, nieziemski sos beszamelowy.
Oprócz mleka, pochodzącego od krowy, na rynku znajdziecie również m.in. mleko kozie, otrzymywane z ziaren sojowych mleko sojowe- wersja dla osób uczulonych na laktozę, a nawet mleko w proszku, które uzyskuje się w procesie odparowania wody z mleka krowiego.

Produkty zawierające ten składnik