Mleko kokosowe


Mleko kokosowe to produkt otrzymywany z miąższu kokosa zalanego gorącą wodą i odciśniętego przez gazę. Jest to popularny składnik kuchni Dalekiego Wschodu, który zyskuje na popularności także w Europie. Ma płynną konsystencję, kremowo białą barwę i delikatny kokosowy zapach, jednak trzymane w lodówce tężeje i przypomina fakturą masło. Mleko kokosowe często myli się z wodą kokosową, czyli płynem znajdującym się wewnątrz niedojrzałego kokosa. Składniki odżywcze które znajdziemy w mleczku kokosowym to mangan, magnez i żelazo. Choć jest to produkt dość tłusty nie przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że mleko kokosowe jest wskazane przy problemach z wrzodami żołądka, a kwasy tłuszczowe w nim zawarte działają przeciwbakteryjnie. Mleko kokosowe to ważny składnik potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy chińskiej. Często dodaje się je do sosu curry i innych dań z ryżem. Dobrze łączy się z pomidorami i łagodzi smak ostrych potraw. Na słodko można dodać je do ciast, bądź zastąpić nim bitą śmietanę – po schłodzeniu w lodówce mleko kokosowe ubija się równie łatwo co śmietana kremówka. Mleko kokosowe można dodawać do deserów, słodkich kremów czy nawet jako zabielacz kawy. Jest pożywne i nadaje potrawom delikatnego kokosowego posmaku.

Dania z mlekiem kokosowym – potrawy i przepisy z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe używamy w naszej kuchni do przygotowania wiele tajskich i indyjskich potraw. Rodzajów mleka kokosowego jest wiele, różnią się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu – pamiętać należy, że te gęstsze zalecane są w przepisach na sosy i potrawy curry, te lżejsze do zup. Zawsze wstrząśnij puszką przed jej otwarciem, na wierzchu bowiem pojawia się warstwa śmietanki, która nie wygląda apetycznie i nierozmieszania niekiedy brana jest za objaw zepsucia się mleczka. Przepisy z mlekiem kokosowym doskonale ubogacą naszą kuchnię, wprowadzając do niej lekką kokosową nutę. Mleko kokosowe ma też jednak wiele innych zastosowań. Pozwala ono złagodzić ostry smak przypraw, nadaje niezapomnianą, aksamitną konsystencję. Dania z mlekiem kokosowym to na przykład żółta zupa kokosowa z krewetkami, krem z batatów, czerwone curry z wołowiną. Potrawy z mlekiem kokosowym sprawią, że nasza kuchnia uzyska unikalny, wysublimowany smak.

Produkty zawierające ten składnik