Mięso z kaczki


Mięso z kaczki. Mięso kacze, choć nie należy do najchudszych, jest zdrowe i bogate w przyswajalne białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Przeciwdziałają one chorobom serca i zakrzepom. W kaczym mięsie znajdziemy szereg witamin i substancji odżywczych, takich jak sód, fosfor czy magnez.

Mięso kacze w gastronomii znane jest już od 2000 lat i zostało wprowadzone do menu przez Chińczyków, którzy do dziś są największym producentem tego rodzaju drobiu. W Europie prym pośród amatorów kaczki wiodą Francuzi, znani z pysznych przepisów na kacze udka i piersi.

Potrawy z kaczki
Wśród najpopularniejszych zastosowań mięsa kaczego w kuchni wyróżnić można pieczoną kaczkę w owocach w sosie własnym. Pieczeń z kaczki komponuje się świetnie zarówno ze słodkim owocowym akompaniamentem jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami, np. farszem mięsnym czy wyrazistymi ziołami. Nikomu nie trzeba chyba przedstawiać kaczki po pekińsku, popularnego dania rodem z Chin. Mięso kacze sprawdzi się też w innych potrawach kuchni azjatyckiej z dodatkiem typowych dla tego zakątka świata przypraw i dodatków, np. pędów bambusa, grzybów mung czy mieszanki curry. Kaczkę zjemy również na zimno do chleba oraz jako dodatek do sałatek. W Europie zachodniej kaczkę poddaje się konfitowaniu, czyli marynuje się kawałki mięsa w soli. Z kaczego mięsa zrobimy wyborne pasztety i zupy. W Polsce niegdyś popularną potrawą z kaczki była czarnina czyli rosół z dodatkiem kaczej krwi.

Dania z mięsem z kaczki – potrawy i przepisy z kaczki

Mięso z kaczki jest dość tłuste i na pewno mniej delikatne niż kurczak czy indyk, ale z uwagi na wyjątkowy smak ma zagorzałych miłośników. Przepisy z mięsem z kaczki są bardzo różnorodne. Mięso to można bowiem przyrządzić w sposób klasyczny z dodatkiem owoców np. jabłek czy pomarańczy lub nieco poeksperymentować. Duszone i pieczone mięso z kaczki to doskonały pomysł na obiad. Po ostudzeniu sprawdzi się jako dodatek do pasztetów czy różnego rodzaju farszy np. do klasycznych pierogów. Amatorom niecodziennych połączeń smakowych z pewnością przypadną potrawy z mięsem z kaczki rodem z kuchni azjatyckiej np. curry z kaczki. Dania z kaczki nierozerwalnie kojarzą się jednak przede wszystkim z tradycyjną, polską kuchnią.

Produkty zawierające ten składnik