Mięso wieprzowe


Wieprzowina. Pojęcie wieprzowina odnosi się do ogółu mięsa pochodzącego ze świni, w skład którego wchodzą kawałki mięsa z różnych partii ciała zwierzęcia. W różnych krajach europejskich inaczej dzieli się półtuszę świni. W Polsce wyróżnia się 15 części oraz podroby takie jak płuca, żołądek, wątroba, móżdżek itp. Do najchętniej kupowanych części tuszy należą schab, polędwica, karkówka i łopatka. Każda z częśći inaczej smakuje i do jej przyrządzenia stosuje się inne przepisy. Schab, bardzo soczysty i chudy świetnie nadaje się na pieczeń i zyskuje na smaku podawny w towarzystwie owoców. Polędwica, to najbardziej ceniona część wieprzowej tuszy, która charakteryzuje się kruchością i delikatnym smakiem. Doskonale wychodzi duszona, smażona i grillowana.

Karkówka natomiast to najpopularniejsze mięso na grilla, z którego wychodzą soczyste, choć trochę tłuste kotlety. Łopatka to dobry materiał na mięso mielone, ale również sprawdzi się w potrawach jednogarnkowych, zwłaszcza w kombinacji z kminkiem i rozmarynem. Golonka, czyli środkowa część nogi to dość tłusty smakołyk, najczęściej podawany w całości po upieczeniu.
Potrawy z wieprzowiny stale goszczą na naszych stołach i są ulubionymi daniami obiadowymi Polaków. Z mięsa wieprzowego można stworzyć zarówno szybki, domowy obiad jak i wykwintną kolację, wszystko zależy od aranżacji i dobrych przepisów.

Dania z wieprzowiny – potrawy i przepisy z mięsem wieprzowym

Warto zaznaczyć, że wieprzowina jest jednym z popularniejszych rodzajów mięs stosowanych w polskiej kuchni oraz kuchniach wielu innych krajów. Ten rodzaj mięsa uwzględnia różne partie ciała świni. Różne kawałki nadają się do różnych dań, więc nic dziwnego, że istnieją zróżnicowane przepisy z mięsem wieprzowym w formie gotowanej, pieczonej, smażonej czy też grillowanej. Dzięki temu rodzajowi mięsa można stworzyć nie tylko szybki obiad, ale również doskonałą i wykwintną kolację. Dania z mięsem wieprzowym są zróżnicowane, więc z pewnością można je dopasować do indywidualnego smaku oraz upodobań osób, którym będą one serwowane. Warto dodać, że oprócz doskonałych walorów smakowych potrawy z wieprzowiną zapewniają mnóstwo wartości i składników odżywczych. Potrawy tego typu są sycące oraz zdrowe (pod warunkiem prawidłowego przygotowywania). Do grona potraw z takim mięsem zalicza się różne rodzaje pieczeni wieprzowych czy też danie, takie jak Minestra Maritata. W kuchni wielu narodów można znaleźć sporo przepisów z wieprzowiną.

Produkty zawierające ten składnik