Mielona papryka


Papryka mielona. Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i oryginalnie była rośliną tropikalną, która jednak dobrze adaptuje się do chłodniejszych klimatów, przez co może być hodowana także w klimacie umiarkowanym. W Europie na największą skalę produkowana jest w Hiszpanii i na Węgrzech, choć te odmiany są znacznie łagodniejsze w smaku niż ich kuzyni zza oceanu.

Jako przyprawa to zmielony, suchy proszek o rudej barwie. Pochodzi z wielu odmian papryki, zarówno tych bardzo łagodnych jak i ostrzejszych, jednak na wykonanie przyprawy wybiera się tylko najładniejsze, czerwone i mocno dojrzałe okazy. Zapach mielonej papryki jest bardzo ciepły i słodkawy, podobnie jak smak, który jednak może przechodzić w ostry, w zależności od mieszanki papryk. Trzeba pamiętać, że papryka mielona szybko traci swój aromat, więc lepiej nie kupować jej w dużych ilościach i przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Potrawy z mieloną papryką
Mielona papryka stosowana jest w produkcji żywności. Znajdziemy ja w serach smakowych, wędlinach i przetworzonych mięsach. W domowej kuchni jest niezastąpionym składnikiem gulaszów i leczo, często dodaje się ją do zup i sosów do ryżu czy makaronu. Ostrzejsze odmiany mielonej papryki dodaje się często do dipów do mięs, aby nadały potrawom pikanterii.

Produkty zawierające ten składnik