Mielona papryka chili


Mielona papryka chili. Chili to owoce wyjątkowo ostrego gatunku papryki, które cenione są głównie ze względu na swoją ostrość. Nie powinno się jednak pomijać kwestii smakowej przyprawy, gdyż dzięki suszeniu, które tradycyjnie odbywać powinno się w letnim słońcu, papryczki zyskują nieco dymny posmak, przełamany rodzynkową słodyczą, która nieco łagodzi naturalną pikanterię. Chili to nie tylko pikantna przyprawa, ale także źródło witamin. Znajdziemy w niej wiele beta-karotenu i, co ciekawe, witaminy C. Badania udowodniły, że dodanie chili do potraw wspomaga szybsze trawienie i przyspiesza spalanie kalorii. Amatorzy tej przyprawy mają rzadziej problemy żołądkowe i nie chorują na wrzody.

Potrawy z chili
W kuchni chili służy jako przyprawa do potraw z mięsa, warzyw, do pizzy czy makaronów. Dodaje się je do mieszanki curry oraz do potraw długo gotowanych na wolnym ogniu, gdyż aromat chili wydobywa się z czasem. Chili obecne jest w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej i kuchni Bliskiego Wschodu. Dodając tę przyprawę do dań należy zachować ostrożność, gdyż trudno zneutralizować jej mocny i ostry smak. Pomóc może dolanie do potrawy śmietany, dodanie łyżki cukru lub odstawienie dania na noc do lodówki, by przyprawy się przemieszały.

Produkty zawierające ten składnik