Masło


Masło to jeden z najpopularniejszych tłuszczów jadalnych pochodzący ze śmietany krowiego mleka. Posiada co najmniej 80% tłuszczu mlecznego w masie i nie może zawierać żadnych tłuszczy roślinnych. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów masła, wśród których najpopularniejszymi są masło extra, powstałe z ukwaszonej pasteryzowanej śmietany oraz masło śmietankowe ze śmietany nieukwaszonej. Dzięki ukwaszeniu śmietany masło extra zawiera znacznie mniej laktozy i jest zdrowsze zwłaszcza dla osób starszych. Masło powinno być przechowywane w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce, inaczej może zjełczeć i wówczas staje się nie tylko niesmaczne, ale szkodliwe dla zdrowia.

W kuchni europejskiej, zwłaszcza tej opartej na tradycjach chłopskich masło od wieków odgrywa bardzo ważną rolę i stanowi podstawę lub dodatek większości potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Stosuje się je jako smarowidło do chleba i zarazem składnik kanapek, wzmacniamy nim smak i aromat zup i sosów. Trudno wyobrazić sobie bez masła ciasto drożdżowe i inne domowe wypieki. Stanowi składnik kremów w tortach i tworzy ciasto kruche. Choć podstawowym składnikiem masła jest tłuszcz, często bywa przestawiane jako zdrowsza opcja niż sztucznie produkowana margaryna. Zbyt duże spożycie masła wpływa negatywnie na poziom cholesterolu, jednak warto pamiętać, że jest ono najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym bez dodatków sztucznych składników.

Produkty zawierające ten składnik