Masło klarowane


Masło klarowane otrzymujemy poprzez podgrzewanie masła krowiego na niewielkim ogniu i stopniowe usuwanie pojawiających się na jego powierzchni osadów. Dzięki pozbyciu się szumowin masło klarowane uzyskuje złocistą barwę i lekko orzechowy aromat ceniony jako dodatek smakowy w wielu potrawach.

Masło klarowane w odróżnieniu od osełkowego jest znacznie bardziej odporne na wysokie temperatury i podgrzewać je można bez ryzyka przypalenia. Dzięki tej właściwości nadaje się do smażenie potraw na głębokim tłuszczu i do frytowania. Masło klarowane zawiera bardzo mało wody, co wpływa na jego dłuższą zdatność spożycia. Okres przechowywania masła klarowanego w temperaturze pokojowej wynosi 9 miesięcy, a w lodówce nawet powyżej 1 roku. Nie zawiera alergenów typowych dla innych produktów mlecznych, więc może być spożywane nawet przez osoby mające problemy z tolerancją laktozy.

Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia mięs, ryb czy warzyw. Ma bardziej wyrazisty smak niż zwykłe masło i tworzy ładną glazurę na potrawach. Sprawdzi się także do smażenia potraw na bazie mąki, wszelkich naleśników, pączków czy faworków. Można dodać je też do ucieranych ciast i wytrawnych sosów.

Produkty zawierające ten składnik