Marchewka


Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw, znane i lubiane, którego prozdrowotne właściwości utrwalone zostały nawet w popularnym powiedzeniu dla dzieci, które głosi, że należy jeść marchewki, by mieć zdrowy i dobry wzrok. Nie są to czcze słowa, gdyż rzeczywiście beta karoten obecny w marchwi oraz witamina A wpływają pozytywnie na ostrość widzenia i odżywiają oczy. Co więcej regularne spożywanie produktów z marchwi pomaga zachować na dłużej opaleniznę i poprawić stan skóry.

Marchewka znana jest ludzkości od czasów starożytnych, jednak wówczas jej smak i wygląd znacznie różnił się od tej, którą dziś spożywamy i nie należała ona do lubianych warzyw. Popularność marchew zdobyła w XIV wieku, choć znaną dziś pomarańczową odmianę wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII stuleciu. Dziś marchewka króluje w kuchni europejskiej zarówno w słodkiej i słonej odsłonie. W Portugalii jednym z narodowych produktów jest dżem marchewkowy, który dzięki dodatkowi korzennych przypraw smakuje wybornie i popularność zyskuje poza ojczyzną Kolumba. Hitem ostatnich lat jest ciasto z marchwi z polewą z serka śmietankowego oraz korzenne pierniczki z dodatkiem tejże karotki. Bez dodatku marchewki trudno wyobrazić sobie niedzielny rosół, sprawdza się też w wersji duszonej z mięsem lub jako surówka podana z utartym jabłkiem. Pysznie smakuje także na surowo lub w postaci słodkiego soku – smakowitej bomby witaminowej.

Produkty zawierające ten składnik