Makaron Bucatini


Bucatini to nazwa włoskiego makaronu. Przypomina on z pozoru znane wszystkim spaghetti, od którego jest jednak odrobinę grubszy i zdecydowanie bardziej elastyczny. Zwykle mierzy około 25- 30 cm długości oraz ok. 3 mm średnicy. Jego nazwa pochodzi od słowa buco, które w języku włoskim oznacza dziura i nawiązuje do przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurki.
Bucaini szczególnie popularne są w Rzymie oraz na Sycylii. Najbardziej znany przepis, w którym występują w roli głównej, to Bucatini all’Amatriciana. Makaron przyrządzany jest z dużą ilością cebuli, boczku oraz sosu pomidorowego. Znajdziemy je również w sosach na bazie ziół i masła, warzyw oraz serów, a połamane nawet w zupach.
Żeby zachować sprężystość formy, bucatini produkowane są z pszenicy typu durum.
Jeśli chcemy zachować jego właściwości oraz strukturę, powinno się przechowywać go w zimnych miejscach, które nie są narażone na działanie wilgoci.

Produkty zawierające ten składnik