Makaron Älpler Magronen


Magronem to rzadki rodzaj makaronu pochodzący z kuchni szwajcarskiej, który stanowi podstawę lokalnej potrawy rodem z alpejskich stoków, o nazwie Älpler Magronen. To pożywne danie przygotowywane jest z tegoż makaronu, ziemniaków i startego parmezanu. Szwajcarzy uważają je, zaraz obok dziurawego sera, za narodowy przysmak. Sam makaron wyglądem przypomina makaron typu kolanka. Są to krótkie rurki ścięte pod ostrym kątem. Tradycyjnie to na ich bazie powinno przygotowywać się słynną alpejską potrawę, choć obecnie często magronen zastępuje się rurkami penne. Potrawa Älpler Magronen jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy makaron ugotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i podać ze smażoną cebulą, a na koniec całość obsypać parmezanem. Oczywiście makaron magronen można również wykorzystać do innych dań i podać go z ulubionymi sosami, bądź zapiec w piekarniku ze wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.

Produkty zawierające ten składnik