Mąka ziemniaczana


Mąka ziemniaczana to produkt otrzymywany ze skrobi bulw ziemniaków, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i gospodarczym. Mąka ta ma postać sypkiego, miękkiego proszku o jednolitej białej barwie, który po ściśnięciu w dłoni charakterystycznie chrzęści.

Mąka ziemniaczana może być wykorzystywana jako zasypka, zwłaszcza dla alergików. Idealnie pochłania wilgoć i matuje cerę. W gospodarstwie domowym stosuje się ją do produkcji krochmalu do tkanin.

Potrawy z mąki ziemniaczanej
Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu za to jest świetnym spulchniaczem, dzięki czemu w gastronomi najczęściej wykorzystuje się ją jako zagęstnik sosów i zup oraz dodatek do wypieków, zwłaszcza słodkich. Często gości na naszych stołach jako składnik placków ziemniaczanych i kopytek. Nie przyrządzimy bez niej domowego budyniu czy kisielu, podobnie jak niejedno ciasto nie będzie tak okazale się prezentowało bez odrobiny tego naturalnego spulchniacza.

Produkty zawierające ten składnik