Mąka z semoliny


Mąka z semoliny, która swoją fakturą bardziej przypomina drobną kaszę niż mąkę pochodzi z pszenicy durum. W odróżnieniu od innych rodzajów pszenicy, durum jest wyjątkowo twarda i ma specyficzną ciemnożółtą barwę. Jest stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji makaronu i kuskusu. Produkty z tego rodzaju mąki po ugotowaniu otrzymują ładny bursztynowy kolor oraz mają bardziej zwartą strukturę niż zwykłe pszenne makarony.

Mąka z semoliny jest zdecydowanie zdrowsza od tej tradycyjnej. Powinna znaleźć się w jadłospisach wszystkich dbających o linię. Jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, magnez i żelazo i cynk, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu może być bez obaw spożywana przez osoby mające problemy z cukrzycą. Semolinę warto spożywać także dlatego, że dobrze wpływa na wzrok i skórę dzięki zawartości luteiny. Udowodniono także, że wspomaga odporność i ma działanie antywirusowe – a to za sprawą dużej ilości cynku.

Przepisy z mąką z semoliny
Mąkę z semoliny możemy z powodzeniem wykorzystać w domowej kuchni. Można zastąpić nią zwykłą mąkę w cieście na pizzę lub upiec własny chleb z jej dodatkiem. Semolina nada się także do słodkich wypieków. Można upiec z niej pyszny placek cytrynowy lub owocowe muffinki.

Produkty zawierające ten składnik