Mąka z kasztanów


Mąka kasztanowa pochodzi ze zmielenia kasztanów jadalnych. Choć nie jest bardzo rozpowszechniona na polskim rynku, dzięki swoim bogatym wartościom odżywczym zyskuje na popularności. Jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6 i, w odróżnieniu od tradycyjnej mąki pszennej, nie zawiera glutenu. Jej tekstura przypomina mąkę pszenną, jednak ma specyficzny orzechowy zapach i słodkawy smak. Może jednak być wykorzystywana do wyrobu zarówno słodkich jak i słonych wypieków.

Z licznych właściwości prozdrowotnych mąki kasztanowej warto wymienić wpływ na prawidłowy metabolizm oraz ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie oraz powodują choroby układu krążenia i cukrzycę. Dzięki dużej zawartości żelaza polecana jest anemikom, zaś zawarty w niej potas obniża ciśnienie krwi.

W gastronomii mąkę z kasztanów jadalnych upodobali sobie cukiernicy. Świetnie sprawdza się jako składnik naleśników, kruchych, suchych ciastek a nawet chleba. Z powodzeniem można ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi i tworzyć mieszanki do wypieku domowego pieczywa. Wypieki przygotowane z mąki z kasztanów dobrze komponują się z wanilią i czekoladą, ale można ją łączyć także z wytrawnymi smakami: z mięsnymi pieczeniami, grzybami, dynią lub ciecierzycą.

Produkty zawierające ten składnik