Mąka ryżowa


Niedawno jeszcze nieznana i trudno dostępna, dziś mąka ryżowa to modny kulinarny składnik, który popularny jest zwłaszcza wśród fanów kuchni azjatyckiej. Na dalekim wschodzie obecna od wieków mąka ryżowa jest używana do produkcji lekkiego pieczywa i makaronu ryżowego. Powstaje ze zmielonego na drobno ryżu, co oznacza że nie zawiera glutenu i nawet osoby cierpiące na celiakię mogą ją bez obaw spożywać. Można kupić ją w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie, mieląc ryż w młynku elektrycznym.

Mąka ryżowa może być używana jak i inne mąki do zagęszczania sosów i zup. Wyjątkowo dobrze nadaje się do sosu beszamelowego nadając mu bardziej kremowy i delikatny smak niż tradycyjna mąka pszenna. Można śmiało panierować w niej mięso i ryby, które po usmażeniu są bardzo chrupiące. Warto spróbować zrobić na jej bazie racuchy czy naleśniki bądź upiec puszyste ciasta. Mąka ryżowa to wreszcie idealny składnik do wypieku pieczywa, zarówno słodkiego jak i bardziej wytrawnego.

Produkty zawierające ten składnik