Mąka pszenna


Mąka pszenna, jak sama nazwa mówi, otrzymywana jest z przemielonych ziaren pszenicy.
Określenia tego używamy w kontekście różnych rodzajów mąki, które różnią się od siebie nie tylko pod względem wyglądu i wykorzystanych ziaren, ale również sposobu produkcji. I tak wyróżniamy mąkę tortową, krupczatkę, sitkową czy razową.
Ważne jest, żeby zdawać sobie z tego sprawę, że nie każda mąka pszenna będzie nadawać się do wypieku chleba, tak samo jak będziemy chcieli zrobić domowy makaron, również nie wystarczy powiedzieć sprzedawcy „mąka tortowa”, żeby otrzymać produkt, który zagwarantuje nam wykonanie idealnego ciasta. To nie wszystko jedno, jakiej mąki używamy, żeby upiec nasze ulubione muf finy!

Chociaż rozpoznanie typu mąki nie jest najłatwiejsze, warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, żeby sięgać po najlepsze i najbardziej odpowiednie odmiany.
Pierwsze kryterium, to kolor. Śnieżnobiała mąka o lekko żółtawym lub szarym odcieniu, otrzymywana z części wewnętrznej ziarna, jest bardziej delikatna i nadaje się np. do biszkoptów. Niestety nie jest jednak szczególnie wartościowa, bowiem zawiera niewiele substancji odżywczych i bardzo szybko odkłada się w formie nadprogramowych kilogramów.
W sklepach znajdziecie ją pod hasłem mąka bielmowa, nazwa ta pochodzi od nazwy bielma, z którego jest otrzymywana.

Mąka razowa jest zdecydowanie ciemniejsza, ze względu na to, że do jej produkcji wykorzystywane jest nie tylko bielmo, ale również inne części ziarna. Widoczne mogą być w niej również kawałki otrąb. To zdecydowanie zdrowsza odmiana, której spożywanie jest niezbędne w codziennej diecie, żeby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Żeby sprawdzić czy mamy do czynienia z mąką dobrej jakości, jeśli mamy okazję, warto ścisnąć odrobinę proszku w dłoni, kiedy uformuje się on w kształt, który mu nadaliśmy, oznacza to, że mąka jest wilgotna, a więc coś podczas procesu produkcyjnego poszło nie tak. Jeśli mąką się rozsypuje i przy zgniataniu da się usłyszeć specyficzny dźwięk, śmiało możemy dokonywać zakupu.
Dobrej jakości mąka ma również swój zapach, bez wyczuwalnych innych, obcych nut. Jest także lekko słodka.

Produkty zawierające ten składnik