Mąka pszenna razowa


Mąkę pełnoziarnistą, która stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej białej mąki otrzymuje się z przemiału całego ziarna, to znaczy zarówno zarodka, pokrywy jak i bielma. Dzięki temu otrzymujemy pełnowartościową mąkę, znacznie bogatszą w składniki odżywcze niż jej klasyczna wersja. Mąki pełnoziarniste można wyprodukować z różnego rodzaju zbóż, począwszy od pszenicy, poprzez żyto i owies, na ryżowej skończywszy. Mąka z pełnego przemiału ma wiele zalet prozdrowotnych. Po pierwsze jest mniej kaloryczna od tradycyjnej, co ucieszy osoby będące na diecie odchudzającej, które nie chcą rezygnować z pieczywa. Mąki pełnoziarniste zawierają więcej błonnika. Znajdziemy w nich fosfor, żelazo, magnez i cynk a także witaminy z grupy B.

Przepisy z mąki pełnoziarnistej
Mąka pełnoziarnista w pełni może zastąpić tę zwykłą. Wychodzą z niej świetne makarony, naleśniki i placuszki. Z powodzeniem wykonamy z niej ciasto na pierogi a nawet słodkie przysmaki, takie jak babki, ciasta kruche i słodkie ciasteczka. Potrawy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej będą miały nieco ciemniejszy odcień niż te z klasycznej, a ich smak może być nieco bardziej ostrzejszy, jednak wciąż będą cieszyć podniebienia.

Produkty zawierające ten składnik