Mąka kukurydziana


Mąka kukurydziana to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Wyrabia się ją ze zmielonych ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest lubiana przez alergików i osoby odchudzające się. Zawiera sporo błonnika i witaminy A, E, B oraz minerałów takich jak fosfor, wapń czy magnez. Jest lekkostrawna i może być spożywana przez małe dzieci oraz osoby borykające się z problemami trawiennymi. Jak i z innych rodzajów mąki można wykorzystać ją do wypieków, naleśników, klusek i kopytek czy jako zagęstnik do potraw i sosów. Charakteryzuje się żółtą barwą i chętnie stosowana w kuchni jest również jako barwnik, gdyż nadaje potrawom żółtawego odcienia. Mąka z kukurydzy często mylona jest ze skrobią kukurydziana, choć są to dwa różne produkty. Mąkę otrzymuje się ze zmielonych ziaren kukurydzy, zaś skrobię pozyskuje sie z pręcików tejże roślin, które tworzą biały proszek wydający po wzięciu w dłoń charakterystyczny skrzypiący dźwięk.

Produkty zawierające ten składnik