Mąka 00


Pod tym oznaczeniem kryje się tradycyjna mąka pszenna, bardzo drobno mielona, przesiana o jasnej, kremowo białej barwie. Nie lepi się i jest wyjątkowo lekka. Jest lekkostrawna i zawiera witaminy z grupy B oraz PP. Wykonuje się z niej najczęściej pizzę, włoskie ravioli oraz lekkie włoskie pieczywo, np. foccacię.

Przepisy z mąką 00
Choć pizzę można wykonać z praktycznie każdego rodzaju mąki, właśnie typ 00 jest polecany do tego typu wypieków. Ciasto zrobione z tej mąki jest bardziej sprężyste i rośnie lepiej, co więcej wygodnie się je wyrabia, gdyż mąka nie ma tendencji do klejenia się. Włosi wyjątkowo upodobali sobie ten typ mąki i poza pizzą wykonują z niej słynne pierożki ravioli. Jeśli sami pokusimy się o przyrządzenie tego włoskiego specjału, powinniśmy wybrać właśnie pszenną mąkę 00. Jeśli myślimy o słodkich wypiekach, mąka 00 świetnie sprawdzi się do pieczenia biszkoptów, zarówno tych na torty jak i lekkich chrupiących ciasteczek.

Produkty zawierające ten składnik