Majonez


Majonez

Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników : jajka, dobrej jakości olej, odrobina musztardy, sok z cytryny oraz szczypta  przypraw do smaku- oto recepta na doskonałej jakości  majonez, wykonany w domowych warunkach. Z  tego połączenia otrzymujemy zimny, emulsyjny sos, który stanowi doskonały dodatek przede wszystkim do sałatek, ale również do gotowanych jajek czy innych nieskomplikowanych dań.

Znany jest od wieków i tak naprawdę trudno stwierdzić, kto wynalazł go jako pierwszy.  Nie ulega jednak wątpliwości, że wydarzyło się to na ziemiach francuskich.

Jego niezwykle kremowa konsystencja oraz interesujący smak, jest w stanie dopełnić nie jedną potrawę- to pewne. Problem stanowią jednak jego wartości odżywcze- a raczej ich brak- o czym w ostatnim czasie bardzo często się mówi.

To prawda, że majonez zawiera bardzo wiele cholesterolu- w  dziesięciu łyżkach sosu, możemy  znaleźć nawet do 300 g szkodliwej substancji- spożywany jednak sporadycznie i w rozsądnych ilościach, nie będzie w stanie zrujnować ani naszego zdrowia, ani też sylwetki.

Warto uważać na zawarte w nim ulepszacze smaku oraz konsystencji, które również mogą w negatywny sposób oddziaływać na nasz organizm.  Z tego względu, jak zwykle, najlepiej  czytać etykiety, żeby zapewnić sobie produkt najlepszej jakości. Dobrym rozwiązaniem jest także wykonanie majonezu  samemu, wówczas będziemy mogli zadecydować o doborze najlepszych składników.

Dokonując zakupu w sklepach, uważajcie też na  nazwę, która może nam wiele powiedzieć o samym produkcie. Możecie spotkać się z majonezem stołowym, a więc majonezem w klasycznym wydaniu, stosowanym jako dodatek do potraw. Znany jest także majonez sałatkowy, który cechuje się gorszą jakością, dużą zawartością wody, a także dodatków chemicznych. Na sklepowych półkach spotkacie się też z sosem majonezowym, czyli wersją produktu o bardziej płynnej konsystencji oraz majonezem dekoracyjnym, który będzie gęsty i kremowy, dzięki czemu doskonale nada się do dekoracji potraw.

 

Produkty zawierające ten składnik