Łosoś


Łosoś jest jedną z ulubionych ryb Europejczyków. Na rynku znaleźć można kilka gatunków tej popularnej ryby, w różnych postaciach: filetach, tuszkach, dzwonkach, stekach. Nie trudno znaleźć również gotowe dania z przetworzonego łososia: pasty kanapkowe, filety w puszce, kawior, czy wędzone płaty. O popularności łososia świadczy jego wyjątkowo delikatny smak i piękny pomarańczowo-różowy kolor. Spożywanie łososia niesie za sobą również korzyści zdrowotne. Łosoś jest źródłem przyswajalnego białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasów omega-3, które mają dobroczynne działanie dla organizmu. Między innymi działają przeciwzakrzepowo, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i hamują rozwój chorób wieńcowych.

Potrawy z łososiem
Łosoś jest niewątpliwie króle wśród ryb goszczących na naszych stołach. Wystarczy upiec go z dodatkiem oliwy i ulubionych ziół, by stworzyć wyborny obiad. Łososia można także spożywać w postaci wędzonej, jako składnik kanapek, koreczków lub sałatek. Poleca się zrobienie własnoręcznej pasty i serka śmietankowego lub upieczenie dzwonków z łososia na grillu. Łosoś dobrze komponuje się z sosami na bazie śmietany, więc można spróbować udusić mięso w kremowym sosie i podać z bukietem warzyw.

Produkty zawierające ten składnik