Łopatka wołowa


Łopatka wołowa. Łopatka to część tuszy wołowej zawierająca mięśnie z górnej części przednich kończyn krowy. Jest to fragment półtuszy o zwartym mięsie poprzerastanym cienką warstwą tłuszczu i powięziami. Dobrej jakości mięso ma czerwony kolor i nieco słodkawy smak i delikatny zapach.

Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów – nada się do smażenia, pieczenia, grillowania, choć najczęściej przeznacza się łopatkę na pożywny gulasz wołowy oraz kotlety mielone. Najlepiej smakuje dobrze doprawiona w towarzystwie kremowych sosów, na przykład ze śmietanowo-musztardowym lub korzennym sosem z winem. Z łopatki wyjdą nam świetne zrazy i rolady oraz klopsiki nadziewane ulubionymi warzywami. Możemy podać ją w gołąbkach i mięsnych pasztecikach lub przyrządzić z niej wyborny gulasz.

Łopatka to jedna z najlepszych części wołowiny, jest dość chuda i bardzo pożywna i z pewnością trafi w gusta miłośników czerwonego mięsa.

Dania z łopatki wołowej – potrawy i przepisy z łopatki wołowej

Wielbiciele każdej potrawy z łopatki wołowej mają praktycznie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o jej przyrządzanie. Wszystko zależny od posiadanych kubków smakowych i własnych preferencji. Na bazie mięsa wołowego przygotowuje się pieczenie oraz gulasze stanowiące smaczne zestawienie z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Wyśmienite dania z łopatki wołowej to między inny mi stek wołowy w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i oleju, np. sezamowego. Sycącym pomysłem na obiad jest antrykot wołowy udekorowany ziołami podawany w towarzystwie sosu z pomidorów, papryki i pieczarek. Smacznym daniem jest wołowina duszona z cebulką w ciemnym sosie. Przepisy z łopatki wołowej charakteryzują się ogromną różnorodnością. Ponadto, popularność zdobyła wołowina w sosie słodko-kwaśnym, winie, z warzywami np. w porach lub duszona z pomidorami. Jako bazę wielu sosów stanowi łopatka wołowa w sosie własnym. Jest to niezastąpiony smak i aromat wielu dań głównych.

Produkty zawierające ten składnik