Musztarda


Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów stosowanym w gastronomii. Otrzymuje się ją z ziaren gorczycy, białych lub czarnych. Wymyślona została przez Starożytnych Rzymian, gdzie służyła jako lekarstwo na bóle głowy i na zgagę. Faktycznie, musztarda ma działanie antybakteryjne, wspomaga trawienie tłuszczu i łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem. Na rynku istnieje wiele różnych rodzajów musztard, które różnią się nie tylko ostrością, ale też kolorem, zapachem czy nawet fakturą. Wśród najpopularniejszych wymienić można musztardę stołową, gładką i łagodną w smaku, musztardę kremską, która jest bardzo drobno mielona i kremowa, musztardę francuską, w której większość ziaren nie została przemielona, a jej smak wzbogaca ocet winny oraz musztardę rosyjską, która wyróżnia się ostrym smakiem i dodatkiem czarnej gorczycy.

W kuchni musztardę stosuje się do wzmacniania i wzbogacania smaku rożnych wytrawnych potraw, zwłaszcza mięs i wędlin. Wyśmienicie pasuje do gotowanej lub grillowanej kiełbasy i kanapek. Można połączyć ją ze śmietaną i ziołami i stworzyć pyszny sos do mięs. Sprawdzi się w sałatkach i w potrawach jajecznych.

Produkty zawierające ten składnik