Liście winogron


Winogrona znane są w kuchni od tysięcy lat. Powstają z nich przeróżne wina, a świeże kiście słodkich owoców często goszczą na naszych stołach jako zdrowa przekąska. Mniejszą popularnością w gastronomi cieszą się natomiast liście winogron, które mają wiele pozytywnych właściwości nie tylko kulinarnych. Wykazują działania przeciwzapalne oraz przyspieszają gojenie ran. Mogą pomóc w leczeniu zakrzepów i miażdżycy. Napar z wysuszonych liści polecany jest na choroby gardła i jamy ustnej. Można wykorzystać go również jako naturalny tonik do oczyszczania twarzy.

Liście winogron nie są powszechnie dostępne w postaci suszu, znacznie łatwiej dostać je w formie kiszonej. Nie stoi to jednak na przeszkodzie, by samemu ususzyć liście, jeśli w nasz ogród zdobi winorośl. Kiszone liście natomiast są świetnym zmiennikiem kapusty w gołąbkach. Modą śródziemnomorską zawijać w nie można wszelakie farsze, na przykład grecką dolmę, czyli połączenie mięsa mielonego, sera feta i ziół z ryżem. Ukiszone i pokrojone liście można także dodać do zielonej sałatki wzbogacając jej smak o niecodzienny aromat lub uzupełnić nimi koreczki czy inne imprezowe przystawki.

Produkty zawierające ten składnik