Liście laurowe


Liść laurowy
Liść laurowy mniej znany pod nazwą wawrzyn szlachetny to popularna przyprawa używana w sztuce kulinarnej na całym świecie. Pochodzi on z regionów Morza Śródziemnego. Obecnie naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Ze względu na aromatyczny zapach oraz piękny wygląd przyprawa ta była używana już w czasach starożytnego Rzymu oraz Grecji. Liście laurowe uprawiane są zwykle w zacienionych miejscach, a najwięcej aromatycznego olejku wydzielają one w okresie od początku do połowy lata kalendarzowego lata.
Przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, wykazuje ona bowiem także niezliczone właściwości lecznicze. Nadaje ona potrawom charakterystycznego, lekko korzennego smaku. Stosuje się ją przede wszystkim jako dodatek do zup, wszelkiego rodzaju marynat oraz peklowania mięs. Wywar i napar z liści laurowych wykazuje działanie detoksykujące, wspomaga pracę wątroby, łagodzi bóle reumatyczne, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz sprzyja gojeniu ran potrądzikowych. Łagodzi on, także suchy kaszel oraz objawy zapalenia oskrzeli.
W starożytnej Grecji wierzono, że liście laurowe posiadają moc leczenia i obronę przed złem. Wieńcami wawrzynu dekorowano głowy zwycięzców igrzysk. Stał się symbolem chwały i mądrości. Były one używane we wróżbach Wyroczni Delfickiej
Uprawa liści laurowych nie jest skomplikowana. Roślina potrzebuje tylko odpowiedniej wilgotności, światła słonecznego oraz ochrony przed wiatrem. Możemy uprawiać ją nawet w domowych warunkach, jednak nigdy nie osiągnie naturalnych rozmiarów. W zależności od pory roku, powinniśmy pamiętać o odpowiednim zraszaniu. Latem należy nawadniać ją nawet dwa razy dziennie.

Produkty zawierające ten składnik