Kurkuma


Kurkuma w systematyce roślin zwana jest ostryżem długim, pochodzi z Azji Południowo-wschodniej i od starożytności odgrywa ważną rolę w gospodarce. Używana jest jako przyprawa i barwnik i w niektórych rytuałach hinduizmu, służy też do barwienia świętych szat. Kurkuma jest jedną z najtańszych przypraw świata i z tego powodu często podmieniano nią znacznie cenniejszy szafran.
Kurkuma jest kłączem rośliny przypominającej dobrze nam znany korzeń imbira. Na rynku najczęściej znajdziemy ją jednak pod postacią żółtego mielonego proszku. Zapach kurkumy jest nieco ziemisty i cierpki, natomiast smak jest znacznie przyjemniejszy: rozgrzewający i aromatyczny z przyjemną nutką goryczki. Poza kuchnia kurkuma stosowana jest w ziołolecznictwie. Łagodzi dolegliwości gastryczne, a w Malezji stanowi podstawowy składnik maści antyseptycznej a ostatnie badania dowiodły, że ten żółty aromatyczny proszek ma skuteczne działanie antynowotworowe i jest w stanie zwalczać komórki rakowe w DNA.

Potrawy z kurkumą
W gastronomi kurkuma dodawana jest do przeróżnych potraw, i słodkich i wytrawnych w celu nadania im ładnego, żółtego odcienku. Jest podstawowym składnikiem mieszanki curry, więc znaleźć ją można w przepisach na indyjskie sosy i dale. Na Bliskim Wschodzie znajdziemy ją w słodkich deserach i ciastach ze względu na jej ciepły, korzenny aromat. Warto dodać kurkumę od mięsnej marynaty (zwłaszcza jagnięciny) oraz do smażonych warzyw. Dobrze komponuje się z gulaszami rybnymi, gdyż niweluje intensywny zapach ryb i owoców morza.

Produkty zawierające ten składnik