Krewetki obrane


Krewetki to najpopularniejsze z owoców morza, które cieszą się dużym powodzeniem ze względu na wyjątkowy smak, lekkostrawność i liczne wartości odżywcze. Krewetki to bardzo szerokie pojęcie, które dotyczy aż 2500 różnych gatunków tych morskich żyjątek, które występują w wodach na całym świecie, nawet w chłodnym Morzu Bałtyckim, chociaż akurat ten gatunek używany jest tylko jako przynęta na większe ryby. Z najsmaczniejszych rodzajów krewetek można wymienić krewetkę królewską – największy na świecie gatunek tej klasy skorupiaków oraz krewetki koktajlowe i tygrysie.
Krewetki dostarczają organizmowi dużo białka i minerały takie jak magnez, potas, selen i fosfor. Co ciekawe, w krewetkach nie znajdziemy prawie wcale tłuszczu, gdyż na 100 g produktu tylko 2 to tłuszcz.

Przepisy z krewetkami
Krewetki można przygotować na wiele różnych sposobów, choć najlepiej smakują smażone z czosnkiem i ziołami. Często znajdziemy je w risotto i w formie przystawek przed uroczystymi kolacjami. Śmiało można przyrządzić z nich sałatki z dodatkiem świeżych warzyw lub upiec je w cieście naleśnikowym. Mogą również stanowić dopełnienie zup rybnych lub towarzyszyć innym rybnym daniom głównym.

Produkty zawierające ten składnik