Bulion warzywny


Bulion warzywny. Klasyczny bulion warzywny, choć sam w sobie może wystąpić także jako zupa, zwykle wykorzystywany jest jako baza do przygotowania wywarów, złożonych z innych składników. Bardzo często stosowany jest również jako niezbędny element wielu dań, które na stałe wpisały się do klasyki światowego gatunku kulinarnego. Szczególnie często używany jest on w kuchni wegetariańskiej.

Do przygotowania bulionu warzywnego potrzeba dwóch elementarnych produktów : woda oraz kostki warzywne, w których skoncentrowany jest cały smak i aromat.
Maleńkie kostki rosołowe skupiają w sobie mieszankę jarzyn oraz przypraw, których zwykle używa się do przyrządzenia bulionu w wyniku długiego procesu. Za produkty bazowe, możemy uznać marchew, pietruszka, por, seler, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Żeby uzyskać prawdziwie głęboki i aromatyczny bulion, możemy wykorzystać jednak wszelkie jarzyny, które akurat znajdziemy pod ręką.

W gotowych kostkach, oprócz tzw. składników bazowych, możemy spodziewać się również cebuli, czosnku czy liści kapusty, a także ziarnistego pieprzu. Czasem również lubczyku. W kwestii tej pozostaje tak naprawdę pełna dowolność.

Po rozpuszczeniu kostek w ciepłej wodzie, powinniśmy jeszcze chwilę pogotować tak przygotowany bulion na małym ogniu. Do sporządzenia kostek rosołowych powinno się używać warzyw najwyższej jakości, które następnie są blendowane i gotowane z odrobiną wody oraz oleju. Wszystkie warzywa powinny być przede wszystkim świeże, a także pochodzić z pewnego źródła. Liczy się również ilość – jak w każdym przypadku – im więcej składników, tym lepiej. Bardzo ważne jest, aby do przygotowania kostek, nie używać mrożonych warzyw.

Ostatni, najważniejszy z czynników, odpowiedzialnych za powodzenie naszej misji, to odpowiedni czas gotowania. Żeby uzyskać głębię smaku, powinniśmy gotować wywar dość długo, unikając jednocześnie przypalenia składników.

Mieszankę taką przekłada się potem do odpowiedniej formy, którą następnie umieszcza się w zamrażarce. W taki sposób otrzymamy najwyższej jakości kostki rosołowe, które możemy wykorzystać do przyrządzenia najlepszego warzywnego bulionu. W porównaniu z bulionem mięsnym, wersja z samymi warzywami, charakteryzuje się jaśniejszym kolorem, jest bardziej klarowna, a jednocześnie mniej treściwa.

Produkty zawierające ten składnik