Bulion mięsny


Klasyczny bulion mięsny, choć sam w sobie może wystąpić także jako zupa, zwykle wykorzystywany jest jako baza wyjściowa do przygotowania wywarów na bazie innych składników. Bardzo często stosowany jest również jako niezbędny składnik wielu dań, które na stałe wpisały się do klasyki światowego gatunku kulinarnego.

Do przygotowania bulionu mięsnego potrzeba dwóch elementarnych produktów : woda oraz kostki wołowe, w których skoncentrowany jest cały smak i aromat.

Maleńkie kostki rosołowe skupiają w sobie mieszankę mięsa oraz warzyw, których zwykle używa się do przyrządzenia bulionu w wyniku długiego procesu. Standardowo jest to wołowina, wieprzowina bądź drób. Jeśli chodzi o jarzyny, to dobierane są one w dowolny sposób. Zwykle są to marchew, pietruszka- korzeń oraz natka, seler, por, a także cebula. Dodatkowo możemy spodziewać się w gotowym bulionie aromatu liści laurowych, ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu, a czasem również lubczyku.

Po rozpuszczeniu kostek w ciepłej wodzie, powinniśmy jeszcze chwilę pogotować tak przygotowany bulion na małym ogniu. Do sporządzenia kostek rosołowych powinno się używać produktów najwyższej jakości, które następnie są blendowane i gotowane z odrobiną wody oraz oleju. Wszystkie warzywa oraz mięso, powinny być przede wszystkim świeże, a także pochodzić z pewnego źródła. Liczy się również ilość – jak w każdym przypadku – im więcej składników, tym lepiej.

Bardzo ważne jest, aby do przygotowania kostek, nie używać mrożonych warzyw.

Ostatni, najważniejszy z czynników, odpowiedzialnych za powodzenie naszej misji, to odpowiedni czas gotowania. Żeby uzyskać głębię smaku, powinniśmy gotować wywar dość długo, unikając jednocześnie przypalenia składników.

Mieszankę taką przekłada się potem do odpowiedniej formy, która następnie ląduje w zamrażarce. W taki sposób otrzymamy najwyższej jakości kostki rosołowe, które możemy wykorzystać do przyrządzenia najlepszego mięsnego bulionu.

Produkty zawierające ten składnik