Koncentrat pomidorowy


Koncentrat pomidorowy
Koncentrat pomidorowy to nic innego jak częściowo odwodniony przecier z pomidorów, który poddaje się procesowi pasteryzacji, w celu przedłużenia jego ważności. Ponieważ zachowuje on cechy i składniki świeżych pomidorów, używany jest głównie do zup, sosów oraz dań głównych. Zwykle produkt znajdziemy w kilku wersjach, zróżnicowanych od siebie pod względem procentowej zawartości ekstraktu z warzyw.

Żeby być pewnym, że wybieramy produkt najlepszej jakości, ważne jest, aby zanim dokonamy zakupu, zapoznać się z jego etykietą. Warzywa wybierane do produkcji dobrych koncentratów dojrzewają w doskonałych warunkach oraz zbierane są ręcznie. Nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, dzięki czemu w pełni zachowują one wszystkie zarówno smakowe, jak i odżywcze wartości. Na rynku znajdziecie produkty z dodatkiem bazylii, ziół, czosnku i natki pietruszki, w zależności od zapotrzebowania.

Oczywiście najzdrowszy i najbardziej wartościowy koncentrat uzyskacie przygotowując go w domowych warunkach. Wprawdzie wymaga to trochę nakładu pracy i cierpliwości, ale efekt końcowy warty jest poświęcenia, no i najważniejsze… Mamy pewność, że jest on w pełni zdrowy. Będziecie potrzebowali świeżych pomidorów ( najlepiej podłużnych, bo zawierają mało nasion i soku, a dużo miąższu), wody oraz cukru.

Produkty zawierające ten składnik