Kmin rzymski, kumin mielony


Kumin pochodzi z Egiptu, choć dziś spotkać go można na uprawach w większości krajów basenu Morza Środziemnego, w Indiach i Chinach czy Meksyku. Kumin to niewielka roślina z rodziny pietruszkowatych, której nasionka o mocnym, słodko-ostrym, ale bardzo przyjemnym zapachu podbiły kuchnię Bliskiego Wschodu. Przed użyciem, nasiona powinny być lekko wyprażone aby wydobycia z nich charakterystyczny aromat. Kumin często występuje jako składnik mieszanek przypraw, na przykład curry lub innych bukietów popularnych zwłaszcza w przepisach indyjskich. Należy pamiętać, by przechowywać nasiona kminu rzymskiego w szczelnie zamkniętych czystych pojemnikach, gdyż szybko traci swój aromat.

Potrawy z kminem rzymskim
Kmin rzymski stosuje się w wielu kuchniach świata, zwłaszcza w krajach, gdzie przyprawy odgrywają pierwszorzędną rolę w kuchni. Ceni się go zwłaszcza w Indiach, na Bliskim Wschodzie i Meksyku. Nie trudno go znaleźć w gotowych mieszankach przypraw do grilla, gulaszu czy dań z kurczaka. Sprawdzi się także jako dodatek do dań jarskich, zwłaszcza fasoli i bakłażana czy cukini. W Europie kmin rzymski często gości w kuchni portugalskiej oraz bywa dodawany do przyprawienia serów takich jak francuski Munster czy holenderski Leyden. Co ciekawe znajdziemy go również w niemieckim likierze alkoholowym zwanym Kummel.

Produkty zawierające ten składnik