Kluski gnocchi


Za ich ojczyznę, uchodzi właśnie kraj tysiąca barw i odcieni, gdzie sięga się po nie w każdym domu, serwując nie tylko, jako główny składnik dań, na bazie różnych sosów, ale również jako dodatek do mięs w tzw. secondi piatti.

Swoją popularność zyskały przede wszystkim za sprawą wyjątkowego smaku, choć także względy praktyczne, nie pozostają tu bez znaczenia. Mowa przede wszystkim o łatwości ich wykonania, a także dostępności niezbędnych składników, z których powstają.

W każdym regionie, mało tego, w każdej włoskiej kuchni, wykorzystywana jest inna receptura, zgodnie z którą przygotowuje się te małe kluseczki. Za najbardziej popularne, uznawane są gnocchi, otrzymywane z ziemniaków oraz mąki. Znajdziemy w nich charakterystyczne wgniecenia, wykonywane przy pomocy widelca, dzięki którym, sos doskonale się z nimi stapia, tworząc jednolitą całość.
Druga z wersji, z którą często możemy się spotkać, to ciasto z semoliny, sera oraz mleka.

Najczęściej występują w towarzystwie mięsnego bolognese oraz kremowych sosów, na bazie doskonałych włoskich serów. Dziś chcielibyśmy Wam jednak zaprezentować je w nieco lżejszej wersji, z karczochami, które równie często, co gnocchi, wykorzystywane są we włoskiej kuchni.

Produkty zawierające ten składnik