Kiełki


Kiełki to coraz popularniejszy składnik szeroko rozumianej zdrowej żywności, który wcale nie jest nowym trendem. Młode pędy roślin znane są od czasów starożytnych i stanowiły ważny element diety w Starożytnych Chinach.

Kiełki to bomba witaminowa i źródło najważniejszych składników dla naszego organizmu. Mają dużo białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika. Są świetnym naturalnym suplementem diety ubogiej w składniki mineralne i co ciekawe, kiełki zawierają więcej składników odżywczych niż ich dojrzała wersja. Warto dodać, że kiełki poprawiają stan paznokci, włosów i skóry oraz wzmacniają odporność. Są lekkostrawne i nadają smaku warzywnym daniom.

Potrawy z kiełkami
W gastronomii kiełki są pomysłowym i niedrogim uzupełnieniem świeżych sałatek i surówek. Na rynku można znaleźć pędy najróżniejszych roślin, wśród których najpopularniejszymi są kiełki słonecznik, brokułu, rzodkiewki czy lucerny. Można dodać je do smażonego kurczaka i ozdobić nimi kolorowe kanapki. lub posypać makaron z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do past i dipów.

Produkty zawierające ten składnik