Kiełbasa surowa


Surowa kiełbasa to etykieta polskiej kuchni, która fanów ma nie tylko wśród rodaków, ale także za granicą. Kiełbasę tworzy nic innego, jak zmielone mięso różnego rodzaju (najczęściej wieprzowina lub drób) doprawione solą i dowolnymi przyprawami wtłoczone do jelita świńskiego. W odróżnieniu od metki, kiełbasa surowa ma zwartą konsystencję i jest krajana. Polską kiełbasę surową wśród innych wyróżnia aromat czosnku i jałowca. Można spożywać ją na zimno, ale najsmaczniejsza jest gotowana lub zgrillowana. Bez problemu kupimy polską kiełbasę w każdym rzeźniku, jednak warto pokusić się o samodzielne przyrządzenie tego smakołyku domowym sposobem. Wystarczy kupić dobrej jakości mięso, zmielić za pomocą maszynki i przygotować jelita mocząc je w wodzie i następnie nadziać je mięsem doprawionym ziołami i solą.

Kiełbasa surowa to świetny dodatek do pieczywa oraz do żurku, który furorę robi zwykle w okresie świąt Wielkanocnych. Można dodać ją do bigosu lub potraw z kiszoną kapustą. Uświetni zupę kartoflaną oraz grochówkę. Można dodać ją do eintopfu i sałatek z makaronem, choć smakosze tego mięsnego przysmaku twierdzą, że najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, wyciągnięta prosto z gorącej wody.

Produkty zawierające ten składnik