Kiełbasa chorizo


Hiszpańska kiełbasa chorizo znacznie różni się od tradycyjnych polskich kiełbas. Charakteryzuje się czerwonym kolorem, pikantnym smakiem i intensywnym zapachem, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Wszystko dzięki wędzonej papryce pimenton sprowadzonej do Europy z Ameryki w XVI w. Robiona z wieprzowiny kiełbasa chorizo jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni hiszpańskiej.

Potrawy z kiełbasą chorizo – dania i przepisy z kiełbasą chorizo

Wybierając się w kulinarną podróż dookoła świata koniecznie trzeba zaznaczyć na swojej mapie potrawy z kiełbasą chorizo. Tę tradycyjną hiszpańską kiełbasę można spożywać na wiele sposobów – samodzielnie, jako dodatek do kanapek, sałatek czy dań głównych. Bardzo dobrze smakuje jako składnik pizzy z marynowaną cukinią i pomidorami lub dodatek do tortilli z czerwoną fasolą i serem manchego. Jej charakterystyczny smak sprawia, że przepisy z kiełbasą chorizo nabierają niepowtarzalnego smaku.

Przygotowując dania z kiełbasą chorizo możemy wybierać spośród kilku jej rodzajów: suszona, podwędzona, pikantna i surowa. Należy przy tym pamiętać, że nie każde surowe chorizo nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej (np. chorizo fresco). Kiełbasę można podawać na ciepło lub na zimno oraz w towarzystwie czerwonego i różowego wina. W Hiszpanii używana jest nawet do wzbogacenia smaku regionalnych zup lub gulaszy.

Produkty zawierające ten składnik