Ketchup


Ketchup zwykle kojarzy się z kuchnią amerykańską, choć tak naprawdę przepis na ten popularny sos pomidorowy pierwsi wymyślili Chińczycy jako dodatek do dań rybnych. Nawet nazwa ketchup pochodzi z chińskiego dialektu Xiamen od słowa kôe-chiap, co oznacza dokładnie zaprawa do ryb. Do Europy ketchup przywędrował dzięki Anglikom, a następnie w 1876 roku zawojował kuchnię amerykańską, gdzie został zaadaptowany do przyzwyczajeń smakowych mieszkańców przez Henry’ego Heinza, którego firma do dziś znana jest z produkcji sosów pomidorowych.

Potrawy z ketchupem
Ketchup jest najpopularniejszym dodatkiem do dań fast-foodowych takich jak hamburgery, hot-dogi czy frytki. Można jednak dodać go do zdrowszych świeżych kanapek, czy jako dodatek do marynat do mięs. Sprawdzi się też zapiekany z ziemniakami lub wzbogaci sos pomidorowy do makaronu. Zastosowanie znajdzie także w przyrządzaniu przetworów jako składnik zalewy do marynowania np. papryki.

Produkty zawierające ten składnik