Kasztany jadalne


Kasztany to wyjątkowo zdrowe orzechy kasztanowca Castanea sativa, które znane są przede wszystkim jako zimowa przekąska sprzedawana na ulicach francuskich miasteczek. Rzeczywiście gatunek ten najbardziej rozprzestrzeniony jest w okolicach Morza Śródziemnego, chociaż rośnia także w Polsce, głównie na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim.

Kasztany jadalne stanowią źródło witamin z grupy B, potasu oraz wiele nienasyconych tłuszczy. W medycynie ludowej są stosowane jako lekarstwo na bóle głowy oraz problemy z trzustką i wątrobą. Zawierają błonnik i są bezglutenowe, więc mogą być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.

Potrawy z kasztanów
Jednak główne zastosowanie kasztany znalazły w gastronomii. Potrawy z kasztanów to specjalność francuska. Wśród przepisów na dania z tymi słodkimi orzechami znajdziemy i zupy krem i mięsa faszerowane kasztanami i słodkie przekąski. Warto skusić się na deser purée z kasztanów z dodatkiem koniaku i bitej śmietany. Albo po prostu uprażyć kasztany i podać jako zamiennik niezdrowych słonych przekąsek.

Produkty zawierające ten składnik