Kasza bulgur


Kasza bulgur. Bulgur to kasza z twardych ziaren pszenicy, bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jest bardzo pożywna i pod względem dostarczanej energii może zastąpić ryż czy kuskus, dlatego mieszkańcy tamtych regionów świata spożywają ją na danie główne. W porównaniu z innymi kaszami na bazie pszenicy, takim jak wspomniany kuskus czy kasza manna, bulgur charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużo błonnika, źródło potasu oraz fosforu i co ważne posiada 4 razy więcej magnezu niż inne kasze pszenne. Bogactwo substancji odżywczych w kaszy bulgur to zasługa pszenicy, z której jest robiona. Wytwarza się ją bowiem z ziaren pszenicy durum, zgodnie uważanej przez dietetyków za najzdrowszą odmianę tego zboża.

Na rynku znajdziemy 3 odmiany kaszy bulgur – drobnoziarnistą, średnioziarnistą oraz gruboziarnistą. Tą pierwszą najczęściej stosuje się jako dodatek do zup, bazę do sałatek czy nadzienie do pieczonych warzyw. Kaszę o średnich i grubych ziarnach wykorzystamy jako składnik pilawu oraz dodatek do gulaszów, pieczonych mięs czy smażonych warzyw. Niestety najgrubsze ziarna kaszy nie są wskazane dla osób mających problemy z wrzodami i nieżytem żołądka. Wato włączyć bulgur do codziennej diety jako zastępstwo innych bardziej popularnych kasz i ryżu.

Produkty zawierające ten składnik